Sisteme de detectare a fisurilor in acoperisuri terasa

Cine suntem

SCS este prima societate din Romania specializata in servicii de expertiza tehnica folosind ultimele tehnologii existente in materie de testare nedestructiva a sistemelor de hidro si termoizolatii din anvelopa constructiilor civile si industriale.

Principalul nostru obiectiv este reprezentarea intereselor proprietarilor cladirilor si furnizarea intr-un mod relevant si transparent a informatiilor legate de starea sistemelor ce asigura termo si hidroizolatia cladirilor.

Personalul societatii detine o bogata expertiza tehnica legata atat de partea conceptuala a sistemelor de hidroizolatii (la acoperisuri terasa, fundatii, bazine, bai etc…) cat si de punerea in opera a acestora. Abordarea noastra este pragmatica si se bazeaza pe experienta dobindita in teren de-a lungul anilor.

Cui ne adresam

Serviciile de expertiza tehnica si mentenanta propuse de SCS se adreseaza in principal proprietarilor de cladiri, administratorilor de imobile, antreprenorilor generali, aplicatorilor specializati (subantreprenori), asiguratorilor, birourilor de control și altor persoane interesate.

Clientela noastra este formata din persoane fizice si juridice ce doresc gasirea unor solutii fiabile ce vizeaza in principal evitarea aparitiei infiltratiilor de apa in acoperisurile terasa sau remedierea definitiva si garantata a acestora.

Cand intervenim

Testele nedestructive la acoperisurile terasa pot fie efectuate in diverse stadii fata de momentul finalizarii lucrarilor de hidroizolare.

Acestea pot fi:

 • Inainte de receptia finala a lucrarilor de hidroizolatii. Testele prin metode nedestructive permit identificarea precisa a eventualelor strapungeri si fisuri in membranele ce asigura hidroizolatia cladirilor in vederea remedierii acestora.
 • Inainte de expirarea perioadei de garantie alucrarilor de hidroizolatii. Proprietarii cladirilor si antreprenorii generali pot avea certitudinea ca acoperisul terasa continua sa isi indeplineasca functiunea, fara aparitia infiltratiilor, inainte de expirarea perioadei de garantie.
 • Ori de cite ori apar infiltratii. Prin metodele moderne propuse de SCS se pot localiza cu precizie de citiva centimetri locul sau locurile exacte unde au aparut fisuri si orificii la suprafata membranei hidroizolatoare pe unde se infiltreaza apa in imobil.
 • Atunci cind se doreste monitorizarea permanenta a starii acoperisului terasa.
 • Atunci cind clientul doreste o garantie de 10 ani pentru acoperisul terasa al cladirii sale.Prin pachetul de servicii de mentenanta propus de SCS, proprietarii cladirilor pot beneficia, in premiera in Romania, de o garantie de 10 ani impotriva infiltratiilor pentru sistemele de termo si hidroizolatii ale cladirilor aflate in administrare sau proprietate.

ELD

Descrierea principiilor de functionare a metodei ELD (Electronic Leak Detection) de depistare a fisurilor din membrane hidroizolatoare, sistemul utilizat de compania SCS.

Metoda detectarii electronice (ELD), a infiltratiilor de apa prin identificarea fisurilor si a orificiilor din membranele de hidroizolatie, se bazeaza pe principiul masurarii unui curent electric de joasa tensiune ce traverseaza suprafata membranei hidroizolatoare.

ELD este un test ce masoara diferenta potentiala intre suprafata ne-conductiva a membranei de hidroizolatie si suprafata conductiva a structurii portante care este legata la pamant. Astfel, un curent de joasa tensiune este aplicat pe membrana hidroizolatoare (izolator electric), iar un senzor este deplasat la suprafata acesteia de catre un operator specializat. Suprafata membranei este in prealabil umezita. In cazul existentei unor fisuri si strapungeri la suprafata membranei, acestea sint detectate si localizate cu precizie de senzorul dispozitivului datorita curentului ce traverseaza sistemul termo si hidroizolator.

Metoda propusa de compania SCS prin folosirea dispozitivului SCSLD este superioara oricarei alte metode de testare a acoperisurilor terasa déjà construite si neprevazute cu sisteme integrate de monitorizare a fisurilor.

Una din referintele majore ale utilizarii sistemului SCSLD este depistarea punctuala a fisurilor aparute in acoperisul cladirii ce adaposteste muzeul Diocesan din Koln, Germania. Astfel, cu toate ca membrana hidroizolatoare fusese garantata la sfarsitul lucrarilor de hidroizolatii ca fiind perfect etansa, aceasta a fost avariata datorita lucrarilor ulterioare de constructie pe suprafata acesteia.

Prin folosirea dispozitivului SCSLD, a fost posibila identificarea si localizarea exacta a fisurilor din membrana permitind turnarea ulterioara a sapei de beton in zona circulabila a terasei si evitand astfel aparitia unor infiltratii greu de reparat si care ar fi putut avea consecinte grave asupra artefactelor adapostite de muzeu.

ECT

Metoda de testare prin procedeul ECT (Electrical Capacitance Testing) presupune introducerea unui current electric in structura acoperisului terasa, iar prin masurarea rezistivitatii electrice din acesta pot fi determinate zonele in care apa este prezenta.

Prezenta apei in structura acoperisului terasa poate cauza distrugerea membranei hidroizolatoare si diminuarea sau anularea proprietatilor termoizolatoare ale izolatiei termice. Functie de intinderea ariei identificate ca avind un continut de apa in structura sa, poate fi hotaraita o interventie locala in sensul inlocuirii membrane fisurate sau extragerii apei din termoizolatie cu ajutorul unui echipament special cu vid.

SCSVT

Sistemul SCSVT permite monitorizarea on line a nivelului umiditatii continut in acoperisul terasa. Sistemul poate fi instalat pe un acoperis terasa existent. Cresterea gradului de umezeala din acoperis poate fi cauzata de:

 • Fisuri in membrana hidroizolatoare
 • Vapori de apa ce patrund prin bariera de vapori
 • Orificii adiacente strapungerilor sau aticelor

Monitorizarea nivelului de umiditate este permanenta, informatiile putind fi transmise online prin e-mail sau SMS, administratorii cladirilor primind un raport lunar asupra continutului de vapori de apa din acoperis si a evolutiei in timp a acestuia.

Nu ezitati sa ne contactati, vom raspunde in cel mai scurt timp

Contact

SCSMX

Sistemul permite monitorizarea intregii suprafete a acoperisului terasa 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Infiltratiile sint detectate imediat de indata ce apa a patruns in anvelopa cladirii. Acest fapt minimizeaza riscul identificarii cu intarziere a aparitiei infiltratiilor, reducandu-se astfel pagubele ce pot fi produse cladirii. Proprietarul sau administratorul cladirii poate cunoaste in orice moment starea acoperisului sau.

Principiu de functionare si avantaje

 • Sistemul de monitorizare SCSMX se bazeaza pe instalarea unui strat de folie speciala ce joaca rolul de conductor electric si pe o retea de senzori de avertizare raspindita pe intreaga suprafata a acoperisului terasa. Sistemul este conectat la un calculator care genereaza si masoara tensiunea electrica din retea. In cazul in care calculatorul detecteaza o fisura sau o gaura in membrana de hidroizolatie, sistemul declanseaza o alarma, iar calculatorul identifica précis zona in care s-a produs aceasta. Optional, informatia producerii infiltratiei poate fi transmisa prin SMS sau e-mail.
 • Sistemul poate fi montat atit in sisteme de hidroizolatii ce folosesc membrane sintetice monostrat (PVC, TPO, EPDM, etc…) sau membrane bituminoase aplicate la cald sau la rece.
 • Avertizare instantanee si precisa a locului unde s-a produs fisura.
 • Achizitie si transmisie de date automata (o reprezentare a acoperisului poate fi transmisa pe internet).
 • Poate fi instalata sub diverse constructii amplasate pe terasa (panouri solare, roof top-uri etc…) ;
 • Poate furniza diverse date precum continutul de vapori de apa din acoperis, temperatura acestuia, emisiile de CO2 etc.

Sisteme de detectare a fisurilor integrate in acoperisuri noi

Datorita complexitatii lor, aceste sisteme de monitorizare « built in » nu pot fi montate pe acoperisuri terasa existente. Integrarea lor in sistemele de termo si hidroizolatii ale cladirilor nu poate fi facuta decit din faza de proiectare in cazul constructiei teraselor noi sau a reconstructiei cu schimbarea solutiei tehnice a acoperisurilor terasa existente. Sistemele de detectie a infiltratiilor « built in » sunt cele mai fiabile, ele nenecesitind interventia unui operator uman pentru depistarea fisurilor sau a gaurilor aparute in acoperisul terasa. Sistemele de detectare integrate in structura acoperisurilor terasa prezinta numeroase avantaje:

 • Grad sporit de siguranta datorita faptului ca acoperisul terasa nu trebuie sa faca obiectul unor inspectii periodice in vederea depistarii fisurilor;
 • Prevenire instantanee atunci cind se produc infiltratiile de apa
 • Detectare precisa a locului unde s-a produs fisura
 • Posibilitatea testarii mentinerii etanseitatii in timpul montajului acoperisului si in momentul instalarii diverselor agregate pe acoperis (cilere, roof-top-uri, paratrasnete, tevi, strapungeri etc)
 • Evita aparitia si propagarea infiltratiilor in cladire, fapt ce poate avaria structura cladirii sau bunurile din interiorul acesteia;
 • Pret convenabil

SCSVM

Procedura de depistare a infiltratiilor necesita ca potentialul electric de la suprafata membranei sa fie masurat cu un dispozitiv manual. 

Folia conductiva SCSVM este instalata sub o membrana hidroizolatoare si conectata la o cutie de conexiuni situata deasupra acesteia. Un cablu special este plasat in jurul perimetrului ce urmeaza sa fie testat si este racordat la cutia de conexiuni. Cand testarea este dorita de catre operator, un generator portabil de semnal este conectat la cutia de conexiuni, generand tensiune intre stratul conductiv situat sub membrana si cablul instalat pe perimetrul testat.