Acoperisuri verzi
Acoperisul verde este un spatiu privilegiat de natura in mediul urban, cu rol decorativ, cat si utilitar. Spatiul verde reduce efectul de incalzire produs de materialele artificiale, intrucat acestea absorb caldura soarelui si o emit inapoi inspre cladire. Pe timp de vara, acoperisurile verzi ajuta la diminuarea consumului de energie pentru aer conditionat, iar pe timp de iarna, acoperisurile verzi actioneaza ca izolant termic.
Avantajele unui mediu verde
Cu ajutorul unui sistem natural de colectare a apei, plantele de pe acoperis retin treptat ape pluviale. De asemenea, acestea preiau din aer particule de praf pentru a reduce poluarea. In materie de rol decorativ, acoperisul verde functioneaza ca spatiu de relaxare pentru familie si prieteni, fiind o incantare pentru simturi.
Echipa SCS are posibilitatea de a amenaja gradini de terasa spectaculoase cu ajutorul unor solutii si materiale special concepute pentru inverzirea acoperisurilor si teraselor, pentru a nu afecta structura sau integritatea constructiilor si pentru a bucura privirea.


Habitate naturale la inaltime
In functie de amplasarea acoperisului si a zonei rezidentiale, exista tipuri mai simple sau mai complexe de structuri, cu un numar mai mare sau mai mic de straturi. Acoperisurile verzi pot fi clasificate ca intensive (390-730 kg de vegetatie/ mp), semi-intensive si extensive (50-125 kg/ mp).
Acoperisurile intensive pot fi modelate si utilizate ca gradini de acoperis, cu zone de iarba si plante, necesita un sol adanc pentru cresterea plantelor mari, presupun destul de multa munca, cunostinte de specialitate si cheltuielile de ingrijire sunt mai ridicate decat la vegetatiile intensive. In mod similar cu gradinile de sol, acoperisurile verzi intensive necesita o dimensionare corecta a substratului pentru vegetatie, irigare generoasa si alimentare cu nutrienti.
Acoperisurile extensive prezinta vegetatie cu sarcina redusa pe suprafata si nevoi minime de intretinere. Plantele folosite sunt tipuri de sedum, alaturi de ierburi rezistente la temperaturi mari si seceta, sau plante medicinale. Vegetatia extensiva pentru acoperituri este construita conform metodei multistrat, cu separare functionala a stratului de vegetatie, filtrare si dren. Stratul de vegetatie preia un substrat mineral compozit cu continut organic scazut. Substratul inmagazineaza apa si substantele nutritive si ofera suficient spatiu pentru radacini. Irigarea constanta nu este necesara, ci doar doua faze de ingrijire anuala, primavera si toamna, insa se recomanda o irigare de urgenta in perioada de seceta.
Verde urban
Cele doua forme de vegetatie la inaltime sunt habitate valoroase pentru plante si microorganisme. Acoperisurile verzi sunt un plus pentru valoarea cladirii si ofera o serie de avantaje ecologice notabile, cum ar fi racirea aerului sau producerea oxigenului, reglarea umiditatii, preluarea prafului, retinerea apei pluviale si prelungirea duratei de viata a hidroizolatiei acoperisului. In plus, tendintele arhitecturale observa o tendinta de includere a acoperisurilor verzi in planurile de dezvoltare a unei cladiri, ca masuri compensatorii pentru noxele din mediul urban.
Tehnologia amenajarii unui acoperis verde poate fi adaptata in functie de preferinte, avand in vedere particularitatile proiectului cladirii, conditiile climaterice ale zonei, posibilitatile tehnice de irigare, structura de rezistenta a constructiei etc. Acoperisurile verzi necesita ingrijire, udare, fertilizare si atentie periodica, dar merita tot efortul, recompensele sunt substantiale.
